Zemiaky
Čo robí naše ikonické hranolky také obľúbené? Vyrábame ich zo špeciálnej odrody veľkých zemiakov. Vďaka tomu sú hranolky také dlhé, tenké a chrumkavé.
Fakty
- Na Slovensku sa používajú hranolky z odrôd zemiakov Innovator, Ludmilla alebo Ivory Russet, ktoré sú vďaka svojej štruktúre a podlhovastému tvaru na výrobu hranoliek ideálne.
- Priemerný čas pestovania zemiakov na výrobu hranoliek je 140 dní.
- Po vstupnej kontrole, umytí a olúpaní sú zemiaky predhriate, pokrájané na hranolky, blanšírované v horúcej vode, ošetrené dextrózou v koncentrácii desatiny percenta (roztok prírodného cukru na vyrovnanie farby po usmažení) a stabilizátorom, ktorý chráni pred hnednutím. Nakoniec sú predsmažené a rýchlo zmrazené.
- Hranolky sa fritujú v zmesi repkového a slnečnicového oleja s obsahom transnenasýtených mastných kyselín pod 2 % (čo je minimum, ktoré možno pri jeho výrobe dosiahnuť).
- Usmažené hranolky dochutíme max. 4 gramami soli na jednu várku, na požiadanie možno pripraviť aj hranolky bez soli.
- Hranolky čakajú na svojich zákazníkov po tepelnej úprave max. 7 minút, potom sa odstránia ako kompostovateľný odpad.