Zodpovednosť
Udržateľnosť
V spoločnosti McDonald's vieme, že udržateľnosť je kľúčom k našej budúcnosti, a preto sa snažíme podniknúť kroky, ktoré povedú k ekologickejším riešeniam.
Je pre nás dôležité, akú stopu zanecháme na planéte, a uvedomujeme si, že aj zdanlivo malá akcia môže mať vzhľadom na našu veľkosť veľký vplyv na životné prostredie.
- 41 000+
-
reštaurácií
- 110+
-
krajín sveta
- 80 000 000
-
zákazníkov denne
Naše obaly, hračky a odpad
Na ceste k budúcnosti bez plastu
V McDonald's sa neustále snažíme eliminovať podiel plastov v našich obaloch. Práve preto sme začali podávať všetky studené nápoje, určené na konzumáciu na našich prevádzkach, bez pôvodných plastových viečok.
Viac informáciíPlastové slamky nahradené papierovými = úspora 10 ton plastov ročne
Plastové poháre nahradené papierovými = úspora 30 ton plastov ročne
Škatuľky na Big Mac či na naše legendárne hranolky sú vyrobené z recyklovaného papiera (takmer 90 %)
Osemdesiatosem percent našich obalov pre zákazníkov je z papiera. Tieto papierové obaly sú vyrobené z recyklovaného a certifikovaného papiera. Napríklad škatuľka alebo obal na hranolky Big Mac obsahujú 72 % recyklovaného papiera. Informácie o pomere recyklovaného papiera použitého v konkrétnom obale nájdete na spodnej strane, vždy uprostred symbolu recyklácie.
Plastové príbory nahradené udržateľným dreveným variantom = úspora 16 ton plastov ročne
Príbory sú vyrobené z brezového dreva s certifikáciami FSC a PEFC a sú leštené karnaubovým voskom certifikovaným UEBT. Hlavnou výhodou drevených príborov je ich environmentálne hľadisko. Drevené príbory sa považujú za biologicky rozložiteľný odpad a podobne ako zvyšky potravín sa môžu kompostovať alebo spracovať na bioplyn.
Zameriavame sa na obehové hospodárstvo, ktoré je súčasťou nášho biznisu, a to od obalov pre hostí až po dizajn reštaurácií. Naším cieľom je do roku 2025 podporiť zníženie, recykláciu a opätovné použitie obalov a vytvoriť dopyt po recyklovaných materiáloch. Zavádzame nástroje na zlepšenie recyklácie a opätovného použitia obalov, uľahčujeme recykláciu zákazníkom a znižujeme odpad z našich reštaurácií.
Nový triediaci systém v reštauráciách
V reštauráciách sme obaly po konzumácii viac ako 20 rokov triedili po zákazníkoch v triediacich miestnostiach. Úložné vozíky vystriedali nové triediace stanice, do ktorých dnes už môžu jednotlivé obaly podľa presného a jednoduchého návodu triediť priamo zákazníci. Tento návod môžu aplikovať aj mimo našich reštaurácií, keď si objednávku privezú alebo nechajú doručiť domov. V rámci recyklácie alebo kompostovania obalov spolupracujeme s mnohými odpadovými spoločnosťami, dodávateľmi a značkami.
Dôraz na odpad: Najlepším riešením odpadu z obalov je jeho znižovanie, druhotné využitie a recyklácia
Na trhoch s vyspelou infraštruktúrou ponúkame hosťom možnosť triediť naše obaly a snažíme sa podporovať vývoj recyklačných systémov.
Eliminujeme zbytočné obalové prvky a obaly, ako sú slamky, viečka či obrúsky, tým, že ich poskytujeme len na požiadanie.
Záleží nám na cirkulárnej ekonomike
Vyše 20 rokov sme za našich zákazníkov triedili odpad.
V roku 2003 sme zaviedli triediace miestnosti vo všetkých slovenských reštauráciách. Zbiera a triedi sa tu všetok odpad, ktorý zákazníci odkladajú do zberných vozíkov. Odtiaľ je poctivo vytriedený a poslaný na spracovanie.
Naši zákazníci veľmi dobre vedia, že v našich reštauráciách triedime odpad. Na každom úložnom vozíku, kde zákazníci po jedle odložia svoje podnosy, ich o tom informujeme nápisom „Roztriedime to za vás“.
Nemôžeme však triediť významnú časť nášho odpadu po našich zákazníkoch, pretože nemôžeme kontrolovať spôsob triedenia mimo reštaurácie či jedlo odvezené z McDrive alebo doručené domov cez donáškovú službu McDelivery.
Napriek tomu nám nie je ľahostajné, ako naši zákazníci zaobchádzajú s našimi obalmi a v akom kontajneri končia.
Aby sme našim zákazníkom pomohli ľahko a rýchlo určiť, ktoré obaly patria do ktorého kontajnera, pripravili sme pre nich jednoduchý návod.
Ako teda správne triediť obaly
z jedla McDonald's doma?
Klimatické zmeny
a znižovanie emisií
Skleníkové plyny spôsobené ľudskou činnosťou otepľujú svetovú klímu, spôsobujú nárast hladiny oceánov, spôsobujú požiare a vystavujú zvieratá nebezpečenstvu. S tým chceme v spoločnosti McDonald's niečo robiť.
Preto sme odhodlaní znížiť emisie skleníkových plynov z našich reštaurácií a kancelárií o tretinu v priebehu 10 rokov a tiež emisie súvisiace s výrobou, spracovaním a prepravou surovín.
Zavádzame LED osvetlenia a kuchynské vybavenie, ktoré spotrebuje menej energie. Napríklad v slovenských reštauráciách používame fritézy s nižšou spotrebou oleja a elektriny.
Hovädzie mäso
Naše známe hamburgery robíme len zo 100 % mletého hovädzieho mäsa a záleží nám na tom, aby jeho produkcia bola šetrná k životnému prostrediu a zvieratá žili v dobrých podmienkach.
V roku 2011 sme iniciovali vytvorenie Globálneho okrúhleho stola pre udržateľnú produkciu hovädzieho mäsa, kde združujeme poľnohospodárov, spracovateľov mäsa, predajcov, zákazníkov a mimovládne organizácie.
Spoločne sme identifikovali globálne požiadavky na udržateľnú produkciu hovädzieho mäsa, ktoré sa zameriavajú na tieto oblasti:
zodpovedné nakladanie
s prírodnými zdrojmi,
šetrné a dôstojné
životné podmienky zvierat,
zaistenie kvality
a bezchybnosti
hovädzieho mäsa,
rešpekt k ľuďom
a komunitám,
podpora efektivity
a inovácií s cieľom znížiť
produkciu odpadu.
Záväzok voči rodinám
Naše reštaurácie navštevujú každý deň milióny rodín, a preto chceme naďalej zlepšovať kvalitu nášho kultového menu pre najmenších – známeho ako Happy Meal.
Preto bude menu detských jedál do roku 2022 bez umelých vôní a farbív a polovica ponuky Happy Meal bude:
Zamestnanci
Naši zamestnanci sú motorom a srdcom našich reštaurácií, a preto im pomáhame v profesionálnom a osobnom rozvoji prostredníctvom programu Skills For Life.
Práca v McDonald's je vnímaná ako „kvalitný základ“ pre budúci rozvoj každého zamestnanca vďaka získaným zručnostiam, ako je umenie komunikácie a tímovej práce.
V rámci nášho sofistikovaného a prepracovaného vzdelávacieho systému ponúkame každému zamestnancovi možnosť kurzov o riadení kvality, ktoré otvárajú dvere na ceste za kariérou nielen v rámci McDonald's.
Počas prevádzky sa každý zamestnanec učí, ako pracovať s tímom ľudí, riešiť krízové situácie a získavať praktické skúsenosti s riadením reštaurácií a ďalšími zručnosťami užitočnými pre život.