Zodpovednosť

Udržateľnosť

V spoločnosti McDonald's vieme, že udržateľnosť je kľúčom k našej budúcnosti, a preto sa snažíme podniknúť kroky, ktoré povedú k ekologickejším riešeniam.

Je pre nás dôležité, akú stopu zanecháme na planéte, a uvedomujeme si, že aj zdanlivo malá akcia môže mať vzhľadom na našu veľkosť veľký vplyv na životné prostredie.

  • 41 000+
  • reštaurácií
  • 110+
  • krajín sveta
  • 80 000 000
  • zákazníkov denne

Naše obaly, hračky a odpad

Obaly
paper straw

Na ceste k budúcnosti bez plastu

V McDonald's sa neustále snažíme eliminovať podiel plastov v našich obaloch. Práve preto sme začali podávať všetky studené nápoje, určené na konzumáciu na našich prevádzkach, bez pôvodných plastových viečok.

Viac informácií

Vyše 20 rokov sme za našich zákazníkov triedili odpad

V roku 2003 sme zaviedli triediace miestnosti vo všetkých slovenských reštauráciách. Zbiera a triedi sa tu všetok odpad, ktorý zákazníci odkladajú do zberných vozíkov. Odtiaľ je poctivo vytriedený a poslaný na spracovanie.

bin
paper straw

Plastové slamky nahradené papierovými = úspora 10 ton plastov ročne

Slamky na pitie sú vyrobené z certifikovaného 100 % papiera Huhtamaki, pôvodom z udržateľných lesov. Slamky sú stále jednotlivo balené v papieri, s rovnakou certifikáciou ako samotné slamky. Zavedenie papierových slamiek znížilo spotrebu plastu o 10 ton ročne.

Plastové poháre nahradené papierovými = úspora 30 ton plastov ročne

Plastové poháre na ovocné šťavy a mliečne šejky boli nahradené papierovými, ktoré sú vyrobené z certifikovaného papiera. To eliminuje spotrebu plastov o 30 ton ročne. Ďalších 8 ton ročne ušetril aj papierový pohár na zmrzlinu McFlurry so zmenšenou lyžičkou.

recycled cup
fry box

Škatuľky na Big Mac či na naše legendárne hranolky sú vyrobené z recyklovaného papiera (takmer 90 %)

Osemdesiatosem percent našich obalov pre zákazníkov je z papiera. Tieto papierové obaly sú vyrobené z recyklovaného a certifikovaného papiera. Napríklad škatuľka alebo obal na hranolky Big Mac obsahujú 72 % recyklovaného papiera. Informácie o pomere recyklovaného papiera použitého v konkrétnom obale nájdete na spodnej strane, vždy uprostred symbolu recyklácie.

recyklace pomer

Plastové príbory nahradené udržateľným dreveným variantom = úspora 16 ton plastov ročne

Príbory sú vyrobené z brezového dreva s certifikáciami FSC a PEFC a sú leštené karnaubovým voskom certifikovaným UEBT. Hlavnou výhodou drevených príborov je ich environmentálne hľadisko. Drevené príbory sa považujú za biologicky rozložiteľný odpad a podobne ako zvyšky potravín sa môžu kompostovať alebo spracovať na bioplyn.

fork
oil big bottle

100 % oleja použitého z fritéz sa využíva

Všetok použitý olej z našich fritéz slúži ako surovina na výrobu bionafty.

100 % spracovanie všetkého biologicky rozložiteľného odpadu

Všetok biologický odpad z našich reštaurácií posielame do kompostov alebo bioplynových zariadení.

100%

Zameriavame sa na obehové hospodárstvo, ktoré je súčasťou nášho biznisu, a to od obalov pre hostí až po dizajn reštaurácií. Naším cieľom je do roku 2025 podporiť zníženie, recykláciu a opätovné použitie obalov a vytvoriť dopyt po recyklovaných materiáloch. Zavádzame nástroje na zlepšenie recyklácie a opätovného použitia obalov, uľahčujeme recykláciu zákazníkom a znižujeme odpad z našich reštaurácií.

Nový triediaci systém v reštauráciách

V reštauráciách sme obaly po konzumácii viac ako 20 rokov triedili po zákazníkoch v triediacich miestnostiach. Úložné vozíky vystriedali nové triediace stanice, do ktorých dnes už môžu jednotlivé obaly podľa presného a jednoduchého návodu triediť priamo zákazníci. Tento návod môžu aplikovať aj mimo našich reštaurácií, keď si objednávku privezú alebo nechajú doručiť domov. V rámci recyklácie alebo kompostovania obalov spolupracujeme s mnohými odpadovými spoločnosťami, dodávateľmi a značkami.

Dôraz na odpad: Najlepším riešením odpadu z obalov je jeho znižovanie, druhotné využitie a recyklácia

Na trhoch s vyspelou infraštruktúrou ponúkame hosťom možnosť triediť naše obaly a snažíme sa podporovať vývoj recyklačných systémov.

Eliminujeme zbytočné obalové prvky a obaly, ako sú slamky, viečka či obrúsky, tým, že ich poskytujeme len na požiadanie.

Záleží nám na cirkulárnej ekonomike

Recycle

Vyše 20 rokov sme za našich zákazníkov triedili odpad.

V roku 2003 sme zaviedli triediace miestnosti vo všetkých slovenských reštauráciách. Zbiera a triedi sa tu všetok odpad, ktorý zákazníci odkladajú do zberných vozíkov. Odtiaľ je poctivo vytriedený a poslaný na spracovanie.

Naši zákazníci veľmi dobre vedia, že v našich reštauráciách triedime odpad. Na každom úložnom vozíku, kde zákazníci po jedle odložia svoje podnosy, ich o tom informujeme nápisom „Roztriedime to za vás“.

Nemôžeme však triediť významnú časť nášho odpadu po našich zákazníkoch, pretože nemôžeme kontrolovať spôsob triedenia mimo reštaurácie či jedlo odvezené z McDrive alebo doručené domov cez donáškovú službu McDelivery.

Napriek tomu nám nie je ľahostajné, ako naši zákazníci zaobchádzajú s našimi obalmi a v akom kontajneri končia.

Aby sme našim zákazníkom pomohli ľahko a rýchlo určiť, ktoré obaly patria do ktorého kontajnera, pripravili sme pre nich jednoduchý návod.

Ako teda správne triediť obaly
z jedla McDonald's doma?

Klimatické zmeny
a znižovanie emisií

Klima

Skleníkové plyny spôsobené ľudskou činnosťou otepľujú svetovú klímu, spôsobujú nárast hladiny oceánov, spôsobujú požiare a vystavujú zvieratá nebezpečenstvu. S tým chceme v spoločnosti McDonald's niečo robiť.

Preto sme odhodlaní znížiť emisie skleníkových plynov z našich reštaurácií a kancelárií o tretinu v priebehu 10 rokov a tiež emisie súvisiace s výrobou, spracovaním a prepravou surovín.

Zavádzame LED osvetlenia a kuchynské vybavenie, ktoré spotrebuje menej energie. Napríklad v slovenských reštauráciách používame fritézy s nižšou spotrebou oleja a elektriny.

Hovädzie mäso

Hovezi

Naše známe hamburgery robíme len zo 100 % mletého hovädzieho mäsa a záleží nám na tom, aby jeho produkcia bola šetrná k životnému prostrediu a zvieratá žili v dobrých podmienkach.

V roku 2011 sme iniciovali vytvorenie Globálneho okrúhleho stola pre udržateľnú produkciu hovädzieho mäsa, kde združujeme poľnohospodárov, spracovateľov mäsa, predajcov, zákazníkov a mimovládne organizácie.

Spoločne sme identifikovali globálne požiadavky na udržateľnú produkciu hovädzieho mäsa, ktoré sa zameriavajú na tieto oblasti:

zodpovedné nakladanie
s prírodnými zdrojmi,

šetrné a dôstojné
životné podmienky zvierat,

zaistenie kvality
a bezchybnosti
hovädzieho mäsa,

rešpekt k ľuďom
a komunitám,

podpora efektivity
a inovácií s cieľom znížiť
produkciu odpadu.

Záväzok voči rodinám

Family

Naše reštaurácie navštevujú každý deň milióny rodín, a preto chceme naďalej zlepšovať kvalitu nášho kultového menu pre najmenších – známeho ako Happy Meal.

Preto bude menu detských jedál do roku 2022 bez umelých vôní a farbív a polovica ponuky Happy Meal bude:

600 kalorií 650 mg sodíka Bez umelých aróm a farbív 10 % kalorií z nasýtených tukov a pridaného cukru

Zamestnanci

Workers

Naši zamestnanci sú motorom a srdcom našich reštaurácií, a preto im pomáhame v profesionálnom a osobnom rozvoji prostredníctvom programu Skills For Life.

Práca v McDonald's je vnímaná ako „kvalitný základ“ pre budúci rozvoj každého zamestnanca vďaka získaným zručnostiam, ako je umenie komunikácie a tímovej práce.

V rámci nášho sofistikovaného a prepracovaného vzdelávacieho systému ponúkame každému zamestnancovi možnosť kurzov o riadení kvality, ktoré otvárajú dvere na ceste za kariérou nielen v rámci McDonald's.

Počas prevádzky sa každý zamestnanec učí, ako pracovať s tímom ľudí, riešiť krízové situácie a získavať praktické skúsenosti s riadením reštaurácií a ďalšími zručnosťami užitočnými pre život.

Prihlásenie k newsletteru